Psincový kašel aneb podzimní strašák každého pejskaře

Co to vlastně je tenhle kašel?

Psincový kašel je velmi nakažlivé onemocnění respiračního aparátu u psů. Je to typický zánětlivý proces v hrtanu, průdušnici a průduškách (velmi podobné jako u lidí). Tato celosvětová nemoc je velmi známá a každý pes se s ní aspoň jednou za život potká. Nejzávažnější průběh a komplikace můžeme očekávat u štěňat, psů s oslabeným imunitním systémem, březích fen nebo psů, kteří již trpí jiným respiračním onemocněním. U těchto kategorií se může rozvinout zápal plic.

Projevy:

  • přetrvávající suchý kašel
  • nejčastěji pes kašle v nočních hodinách
  • napínání na zvracení
  • nechutenství
  • výtok z nosu
  • únava

Původ

Psincový kašel může způsobit hned několik původců. Z řady virů jsou to například: psí herpesvirus, psí koronaviry, adenovirus, parainfluenza. Z bakterií: Bordetella bronchiseptica, Mycoplazma, Streptococcus ssp. Nemoc vznikne buď od jednoho nebo spojením několika původců. Klinické příznaky se objeví přibližně 3-4 dny po styku s nakaženým psem. Ale inkubační doba může být až 10 dní.

Diagnostika

Diagnostika se především opírá o klinické příznaky. Proto u Vašeho veterináře čekejte otázky. Jestli jste nebyli v kontaktu s jiným nakaženým psem? Zda jste nebyli na výstavě, svodu či v jiné skupině psů? Odkdy tento stav trvá? Jaký typ kašle pejsek má?

Léčba

Řekněme, že pokud u pejska pozorujete příznaky psincového kašle, nepanikařte. Pokud je pejsek jinak stále čilý, aktivní, přijímá potravu bez obtíží, hravě to zvládnete doma. Postačí klid, teplo a dostatek vody. Můžete podávat doplňky stravy jako například betaglukany či jitrocelový sirup. Pokud máte pejsků více, tak je oddělte od nemocného jedince. Pokud se stav nezlepší do 3 dnů od začátku léčby, určitě neváhejte zajít k veterináři. Když je ale pejsek už od začátku apatický, nepřijímá potravu a není to prostě on, tak návštěvu veterináře neodkládejte!

Prevence

Psincový kašel se šíří kapénkovou infekcí (částicemi, které pes vydechuje když kýchne), močí (stačí když pejsek olízne místo, kde nakažený pes močil) a hlenem (takto můžete i nevědomky nakazit svého pejska, když vás nakažený pes olízne a ten váš vás poté olízne znovu). Proto na jaře a na podzim je lepší vyhnout se velkým skupinám psů v uzavřeném prostoru. Abychom předešli některým mystifikacím, tak psincovým kašlem se samozřejmě může pejsek nakazit po celý rok - jen na jaře a na podzim mají původci tohoto onemocnění nejlepší podmínky.

Existují i vakcíny. Jak jsme si ale předtím řekli, tak psincový kašel není jedna nemoc = jeden původce, ale může jí způsobit hned několik původců. Bohužel vakcína je jen proti těm nejčastějším. Je tedy na každém z nás, jestli vakcinovat či ne.

Vakcína proti psímu adenoviru (původci, který také způsobuje psincový kašel) je součástí základní vakcinace každého psa. Ve vakcíně HDPPi proti infekčním nemocím – jej naleznete pod písmenem H neboli „hepatitis“. 

Přenos na člověka

Přenos na člověka je v tomto případě velmi ojedinělý... i tak je ale dobré být obezřetný, zvyšte hygienické návyky.